تایپوگرافی و تاریخچه آن | تایپ فیس ها در دوران تاریخی مختلف

شاید تا به حال بارها و بارها واژه ی “تایپوگرافی” به گوشتان خورده است. اما چقدر با معنا و حقیقت آن آشنا هستید؟ چقدر تاریخجه و پیدایشش را میشناسید؟! این مقاله به همین منظور نگاشته شده است. برای شناخت بهتر دیزاین حروف که کم بی ربط با طراحی لوگو نیست، پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید.

تایپوگرافی چیست؟

واژه «تایپوگرافی» به طور کلی در ارجاع به دیزاین تایپ فیس و چیدمان متن و دیگر عناصر یک صفحه به کار می رود. این صفحه می تواند صفحه نمایش کامپیوتر یا دیوار یک ساختمان باشد. تا زمان ابداع حروفچیني ماشینی، تایپوگرافرها در واقع همان حروفچین ها بودند و، بنابراین، مسئولیت دیزاین صفحات نیز با آنها بود. تاریخ تایپوگرافی هم تاریخ فناوری است و هم فرهنگ، همه تحولات فناورانه تأثیراتی بر تایپوگرافی و صفحه آرایی بر جای نهاده اند. در طبقه بندی تاریخی انواع تایپ فیس ها، معمولا همان اصطلاحاتی به کار می روند که در توصیف دوره های سبکی معماری به کار می روند.

تاریخچه تایپوگرافی

اولین بار، يوهانس گوتنبرگ زرگر (حدود ۱۳۹۸-۱۴۶۸) بود که ایده بریدن حروف تکی به شکل پانچهای فولادی به ذهنش رسید. این پانچها بر یک ورق فلزی کوبیده میشد تا قالبی از آن بسازد، و سپس این قالب با یک فلز نرم پر میشد. گوتنبرگ، که حوالي سال ۱۴۵۰ در ماینز کار می کرد، ابزارهایی هم برای ریخته گری حروف ابداع کرد، که تا میانه سده نوزدهم تقریبا به همان شکل اولیه مورد استفاده بود.

اولین نمونه دستگاه های چاپ فشاری، شامل یک اهرم فشار پیچی، مثل نمونه هایی بود که برای له کردن و آب گرفتن انگور از آنها استفاده میشود. مرکب مایع رقیقی که قبلا در چاپ باسمه های چوبی از آن استفاده می شد برای چاپ با حروف سربی مناسب نبود.

گوتنبرگ امولسیونی از روغن بذر کتان و دوده درست کرد، که به اندازه کافی غلیظ بود و به سرعت خشک میشد. هر ورق کاغذ را باید با دست در ماشین می گذاشتند و در می آوردند. پس از آن، اولین بار در سال ۱۸۱۴، روزنامه تایمزاولين روزنامه در دنیا بود که با دستگاهی چاپ شد که با نیروی بخار کار می کرد. این دستگاه در شرکت آلمانی «کینیگ و باوئر» ساخته شد، و امکان چاپ ۱۱۰۰ نسخه در ساعت داشت. بيست سال بعد، تولید صنعتی حروف به مدد ماشین های قالبگیری نیز جنبه واقعيت عملی یافت.

منشا حروف “ایتالیک”

پانچ سازهای ایتالیایي اواخر سده پانزدهم – نظير نیکلاس جنسِن (1420-1480) یا آلدوس مانوتيوس (1449-1515) – دیزاین حروف خط پیوسته ی “حروف انسان گرایانه” انجام می دادند. این حروف به واسطه منشا جغرافیایی و تاریخی شان حروفِ” آنتیک رنسانسیِ ونیزی” مینامند. حروف بزرگ نیز منحصرا براساس سبک «کاپیتال رومی” به همان شکلی در ستون تراژن در رم قابل مشاهده است، ساخته می شده. حتی امروزه نیز به همین شکل به کار برده میشود.

بیشتر بخوانید
چرا لوگو شیائومی تغییر کرد؟ | حقایق لوگو 300 هزار دلاری شیائومی

حروف مشهور به “بمبو” – برگرفته از نام کاردینالی (پیترو) بمبو- که در حدود سال 1495 به دست آلدوس مانوتیوس و پانچ سازش فرانچسکو گریفو دیزاین شد، آخرین سری این مچموعه ی حروف بود. حروف بمبو الگوی حروف “آنتیک رنسانسی” محسوب میشود.

پیترو بمبو

پس از آن، طی چندین سده، از انواع این حروف شکسته خانواده های کامی ار حروف ساخته شد. این حروف تا امروز در زبان انگلیسی به حروف “ایتالیک” مشهور بوده اند، که نشانه ای است بر منشا ایتالیایی آن!

تایپ فیس در دوران باروک

در آغاز سده هفدهم، هلند به یکی از مراکز مهم دیزاین حروف مبدل شد. حروفی که در اوج دوران باروک دیزاین شدند از حروف رنسانسی غیررسمی تره زمخت تر و در نتیجه کاربردی ترند.

ویلیام کَسلن (۱۶۹۲-۱۷۶۶)، حروف ساز انگلیسی مجموعه حروفی دیزاین کرد که نمود اوج دیزاین حروف این دوران است. طرحهای ” او چندان مبدعانه يا اصيل نبودند، اما با توجه به پیشینه انگلیسی شان بسیار کاربردی بودند، و چندی نگذشت که در همه جا رواج يافتند؛ و یکی از عوامل رواج گسترده آنها توسعه بریتانیا به عنوان قدرتی استعماری بود. به طور مثال، استفاده از حروف کسلن در امریکا نیز عمومیت یافت، تا آنجا که ” اعلاميه استقلال ایالات متحد امریکا” نیز با این حروف چیده شده.

تایپوگرافی [نئو]کلاسیک

سبک [نئو]کلاسیک در دیزاین حروف، درست مثل معماری، سبکی بود که اساسا گرایشی به تزئینات تجملی نداشت. [مکتوب کردن] آرمان های عصر روشنگری به حروفی نیاز داشت که تجسم وضوح و سادگی باشد. [در عصر نئوکلاسیک] مهم ترین اصول دیزاین حروف تقارن و ساده سازی بود.

از آنجا که می شد فرم های بزرگ تر [کاغذ] را با دقت بیشتری چاپ کرد، قطع کتابها بزرگ تر شد. اولین دستگاه چاپ تمام آهني «استن هوپ» در سال ۱۸۰۰ ساخته شد. پیشرفت فناوری امکان داد “سريفها” با ظرافت بیشتری دیزاین شوند و جزئیات فراوانی در حروف به کار برده شود. ساخت حروف با این دقت خطکش و پرگاری در این دوره این امکان را به وجود آورده بود که حروف سازان بتوانند هر شکل ایدئال مطلوبی را بسازند. اما از طرفی هم در عمل سبب شده بود که حالا خواندن این حروف از مدلهای رنسانسی و باروک آنها هم دشوارتر شود.

دیزاینر ها گزینه های زیادی در اختیار دارند؛ تا کنون تا این حد ابزار مفید برای خلق تایپوگرافی خوب وجود نداشته است. این یعنی دیگر بهانه ای برای تایپوگرافی بد چه در حوزه لوگوتایپ و چه در بخش دیزاین هویت بصری کلی برند وجود ندارد.

به این مقاله امتیاز دهید!
نظر شما

اشتراک در شبکه های اجتماعی
آخرین مقالات و ویدئو ها
5 ابزار طراحی اپلیکیشن | کدام ابزارها برای طراحی UI/UX مناسب هستند؟

طراحان اپلیکیشن موبایل همیشه به دنبال ابزار مناسبی هستند که طراحی هایشان را برای تجربه کاربر نهایی ارزشمند کند. توسعه یک اپلیکیشن موبایل ارزشمند به مهارت، خلاقیت و البته ابزار مناسب نیاز دارد. چه یک حرفه ای طراحی اپلیکیشن باشید و چه یک مبتدی در دنیای طراحی اپلیکیشن موبایل، این مقاله عالی میتواند تاثیر زیادی بر مهارت های شما بگذارد. قرار است در این مقاله با معرفی 5 ابزار برتر طراحی اپلیکیشن به بررسی آنها بپردازیم. طراحی اپلیکیشن چیست؟ طراحی اپلیکیشن ظاهر و احساس یک اپلیکیشن موبایل است. این شامل تمام عناصر بصری و عناصر تعاملی است که بر عملکرد برنامه تأثیر می گذارد. طراحی اپلیکیشن موبایل دو مفهوم UI و UX را ترکیب می کند. رابط کاربری (UI) ظاهر […]

لوگو نوکیا تغییر کرد! | نگاهی به لوگو جدید نوکیا و انگیزه ی این تغییر

عکسی که در بالا مشاهده میکنید، لوگوی جدید نوکیا است! این لوگو نه تنها از یک برند نمادین، بلکه استراتژی جدید شرکت را نیز میرساند. درست یک روز قبل از MWC2023، نوکیا با تغییر لوگوی نمادین و شناخته شده خود، جهان را شوکه کرد. لوگوی نوکیا با گذشت زمان تغییر کرده است، که طبیعی است زیرا تغییر تنها ثابت در این جهان است. با این حال، لوگوی جدید از لوگوی کلاسیک، اثبات شده و شناخته شده نوکیا فاصله می گیرد و صفحه جدیدی در تاریخ نوکیا باز می شود. لوگوی جدید، که ما را به یاد برخی از لوگوهای مدرن می اندازد، نشان دهنده تمام انرژی است که نوکیا برای تغییری که بیش از 10 سال پیش آغاز شد، به […]

10 عنصر برتر که هر طراحی اپلیکیشن تجاری موفق باید داشته باشد

نیازهای افراد با گذشت زمان تغییر می کند. پس از مدتی استفاده از یک اپلیکیشن، اغلب ارزش بیشتری از آن می خواهند. اگر اپلیکیشن شما نیاز داشته باشد که با نشان دادن تفاوت آن با سایرین، از رقبا متمایز شود، کل زیرساخت فناوری شما رشد خواهد کرد. فرآیند طراحی اپلیکیشن تجاری همه قبول دارند که تعامل کاربر بیشتر است، تعاملات موفقیت آمیزتر است، و تجربه کاربری (UX) با رابط کاربری عالی اپلیکیشن موبایل (UI) بهتر است. به این فکر کنید که چگونه ویژگی‌های برنامه خاص ممکن است بر ادراک و احساسات کاربران در هنگام استفاده از برنامه تأثیر بگذارد، هنگام انتخاب ویژگی‌هایی که باید در آن گنجانده شود. ارائه دهندگان خدمات طراحی UX/UI همیشه به عناصری که بر انتخاب کاربران […]

تاریخچه لوگو ورساچه | تصویر لوگو ورساچه چه مفهومی دارد؟

لوگو ورساچه و تصویر مدویا در آن شاید یکی از معروف ترین لوگوهای دنیای مد باشد. در چهل و پنج سال گذشته، خود برند ورساچه یکی از شناخته شده ترین برندها در دنیای مد لوکس بوده است. برندی که لباس هایش اغلب به فرش قرمز می رسد و توسط بسیاری از افراد مشهور پوشیده می شود. همه می دانیم که این شرکت مد لباس های شگفت انگیز طراحی و عرضه می کند، اما چقدر درباره لوگوی ورساچه می دانیم؟ برند در سال 1978 تأسیس شد، بنابراین سال‌های زیادی از فعالیت آن می‌گذرد. نکته جالب این است که لوگو آن توانسته مد روز باقی بماند و هنوز هم مرتبط با برند باشد. لوگو واقعاً با اولین مجموعه ای که توسط این […]

چرا لوگو شیائومی تغییر کرد؟ | حقایق لوگو 300 هزار دلاری شیائومی

شرکتها و برندها بر اساس ایده های بازاریابیِ تیم مارکتینگ خود تصمیم به ریدیزاین لوگو میگیرند. این تغییر یا تغییرات ممکن گاهی چشمگیر و اساسی باشد، گاهی هم ریز و به دور از چشم. در هر صورت هدف و انگیزه ای در پس آن نهفته است و هیچ برندی از سر بیکاری دست به این حرکت کمابیش ریسکی نمیزند. در سال 2021 خبری جنجالی از تغییر لوگو شیائومی منتشر شد. همه به سراغ موتورهای جستجو رفتند تا ببینند این تغییری که حرفش را میزنند چگونه و به چه دلیل بوده است! این همان چیزی است که ما در این مقاله به آن میپردازیم. برند شیائومی شیائومی در آوریل 2010 به عنوان یک شرکت سفت‌افزار سفارشی برای دستگاه‌های اندرویدی توسط لی […]

با ما تماس بگیرید!
021-91018852
آدرس
تهران- بلوار ایت الله کاشانی - خیابان کیهان - کیهان دوم - پلاک 23 - واحد 4